Başarılı Portföy için Neler Yapmalıyız?
1-Çevreniz sizin gayrimenkul danışmanı olduğunuzu bilsin. Adeta adınızla işiniz yan yana anılsın. Gayrimenkul denince ilk akla siz gelin ki çevreniz gayrimenkul ile ilgili bir durumda ilk sizi arasın.
2-Müşteri sizi internet ortamında araştıracaktır. Bu yüzden Wisrem web sitesindeki danışman profilinizi ayrıntılı oluşturun. İnternet ortamında kurumsal kimliğiniz olmalıdır.
3-Aktif bir sosyal hayatınız olsun. Davet, açılış, düğün, her türlü sosyal ortamda bulununuz. Mümkün olduğunca çok insanla tanışın. Bu ortamlarda sözü emlak sektörüne getirin. Ancak bunun için kendinizi çok iyi yetiştirmiş olmalısınız, piyasayı, sektördeki gelişmeleri, yenilikleri çok iyi takip ediyor olmalısınız ki insanları çekim alanınıza alın. Aksi durumda kimse sizi önemsemeyecektir.
4-İnternet ilanlarını taramaya başlayın. Sadece ilanlara bakmak yetmez elbette. Emlak ne kadar zamandır satışta, ziyaretçi sayısı vb size emlak hakkında ipuçları verecektir.
5- Portföy Çalışmasının en önemli kısmı ofis dışı çalışmadır. Oturduğunuz yerden asla bölgenize hâkim olamazsınız. Uzmanlık bölgenizi karış karış gezmeli, manav, bakkal, muhtar, okul müdürleri, güvenlik görevlileri, berberler, benzin istasyonu pompacıları, seyyar satıcılar… ile iletişim kurmalısınız. Sizi güçlü kılacak olan, gayrimenkul portföylerinden önce uzmanlık bölgenizdeki insanlarla kurduğunuz iletişimdir. Gayrimenkul portföyleri gelip geçidir. Ancak uzmanlık bölgenizdeki insan ilişkileri devamlı portföy akışını sağlayacak olandır.
Bölgenizdeki satılık arsa, ev, dükkan ne varsa keşfedip bölge çalışması yaptıktan sonra iyi bir portföy hazırlamaya başlayabilirsiniz.
O bölgedeki satışta olan emlağın konumu, sokağı, caddesi, çevresine göre avantaj dezavantajı bilmeniz gereken önemli noktalardır. Tüm bunları bilerek emlak sahibiyle görüşmeniz sizin için önemli bir artıdır.
6-Sadece gayrimenkul araştırmak iyi bir gayrimenkul danışmanı için yetersizdir. Yaptığınız inceleme neticesinde gerekebilecek tamir, bakım, onarım ihtiyaçlarını giderecek firma sahipleriyle de iletişim halinde olmalısınız.
7-İyi bir portföy oluşturmak istiyorsanız bölgenizde hastane, okul vb den kaynaklanan hareketli dönemleri (tayin dönemi, okul dönemi gibi) iyi bilmelisiniz. Bunları takip etmeniz portföy stratejinize katkı sağlayacaktır.
8- En önemli kısımlardan biri portföyünüzü oluşturduktan sonra hedef kitlenizi doğru gayrimenkul ile eşleştirmektir. Müşteri potansiyelini (gelir durumu vb) iyi tanımalısınız. Aksi halde bütün çalışmanız boşa gidebilir.
9-Bir diğer husus da zaman ve enerjinizi planlı harcamanızdır. Porföyünüze koyduğunuz ya da koymak istediğiniz emlakları kategorilere ayırıp aciliyet planı ve hangi emlak hangi mevsim gider değerlendirmesini yapıp faaliyete geçmeniz en doğrusu olacaktır.